Biorę płatki owsiane, czekoladę i jeszcze kilka składników. Raz-dwa robię pyszne, zdrowe ciasteczka
Podstawowym składnikiem ciasteczek jest zwykle mąka. Wystarczy jednak zastąpić ją wartościowszym składnikiem, a ta słodka przekąska zyska na walorach zdrowotnych. Dobrym, a przy okazji pożywnym składnikiem na ciasteczka są płatki owsiane. W porównaniu z białą mąką zawierają mnóstwo błonnika, a także są niezwykle bogate w witaminy z grupy B i sole mineralne.
Jak przygotować płatki owsiane na ciasteczka?
Ciasteczka najlepiej jest zrobić ze zwykłych płatków owsianych, które są o wiele wartościowsze, niż płatki owsiane górskie i błyskawiczne. Są jednak większe i twardsze, dlatego można je nieco rozdrobnić przed przygotowaniem z nich ciasta. Najlepiej zrobić to przy użyciu blendera. Płatków jednak nie należy blendować zbyt mocno. Można też rozdrobnić tylko część płatków lub po prostu dodać je bez uprzedniego rozdrabniania.
Jak zrobić ciasteczka owsiane z czekoladą?
Przygotowanie ciasteczek owsianych z czekoladą sprowadza się do wymieszania składników z roztopionym masłem i kawałkami czekolady. Gdy masa stężeje, można z niej formować ciastka. Po upieczeniu będą chrupiące i apetyczne. Jeśli chodzi o czekoladę, najlepiej użyć deserową, bo po pierwsze jest zdrowsza, a po drugie ciasteczka nie wyjdą zbyt słodkie.
Przepis: Ciasteczka owsiane z czekoladą
Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady deserowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- 4-5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPłatki owsiane wsyp do miski, lekko rozdrobnij przy pomocy blendera. Czekoladę posiekaj na nieduże kawałki. Masło lub olej kokosowy podgrzej do rozpuszczenia.
- Przygotowanie ciastaDo miski z płatkami owsianymi dodaj pozostałe suche składniki wraz z czekoladą, wymieszaj. Masło połącz z jajkami, a potem dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wstaw na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenie ciasteczekPrzygotowaną masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciastka. Piecz je ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co można dodać do ciasteczek owsianych zamiast czekolady?
Kawałki czekolady to tylko jeden z pomysłów na dodatek do ciasteczek owsianych. Zamiast nich do ciasta można dodać np. posiekane orzechy włoskie czy laskowe, rodzynki, żurawinę, posiekane morele suszone czy daktyle, a także sezam czy pestki słonecznika. Dzięki tym dodatkom ciasteczka będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe.